neMultumiri

Reiterez cu voce tare ceea ce am afirmat mereu (vezi Povestea) si anume ca nu am avut niciun mentor in sculptarea sarmei si ca mi-am conceput singur stilul de lucru cu metalul.

Recunosc ca ulterior am aflat de un confrate (culmea, tot roman!) – Paul Cristian Cordos, artbending – al carui stil este insa total diferit, ba mai mult, el foloseste in general sarma galvanizata de 2 mm, nu sarma speciala de modelaj de 1 mm, si lasa creatia in aer, nu o inrameaza, asa cum fac eu.

Data fiind lipsa de ocupatie din pandemie au aparut in ultima vreme, in tara si aiurea, cativa plagiatori ai sculptatului sarmei.

La noi, unul dintre ei ma copiaza in draci (inclusiv semnatura de artist sau eticheta de pe spate sau prezenta pe emag), dar nu-I prea iese, lucrarile lui fiind prea naive si nefinisate. Si mai si minte poporul ca foloseste sarma placata cu aur, materie prima pe care o evit datorita aspectului mat al creatiei si deteriorarii stratului superficial in timp. Intr-un cuvant, un escroc. Dar unul prost.

Iar altul, prezent doar pe facebook, desi are o tehnica mai buna, foloseste insa sarma de cea mai proasta calitate, de provenienta chinezeasca si sta non-stop cu ochii pe site-ul meu ca sa vada ce mai poate copia. Intr-un cuvant, un taran. Dar unul smecher.

Iar peste hotare au mai aparut vreo 3-4 care combina in mod nefericit defectele de mai sus.

De ce oare toti acesti epigoni nu urmeaza decat prima parte a unei celebre legi (a lui Murphy): ”A fura idei de la cineva, este plagiat. A le fura de la mai mulți, este cercetare.” ?

N-as avea nimic cu toti acesti hoti daca atunci cand ar copia ar ridica standardul, dar cum reusesc doar sa livreze o calitate mai slaba si sa transforme o arta intr-o cotcarie, mi se pare inacceptabil si necinstit.

In fine, piata e libera, dar nu va lasati pacaliti de imitatori de duzina, fara scrupule si fara idei novatoare.